Ücretli öğretmen maaşı ne kadar? Şeklinde ziyaretçilerimizden çok sık soru almaktayız. Bu içeriğimizle birlikte ücretli öğretmen maaşı ve benzeri olan başlıkların her birisinde detaylı bilgi sunmuş olacağız. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bünyesinde görevlendirilen ücretli öğretmenler ne kadar maaş alıyor? Merak ediyorsanız bu içeriğimiz sizlere yardımcı olacaktır.
Henüz atama görememiş olan öğretmenler için alternatif yol olan ücretli öğretmenlik yine Milli Eğitim Bakanlığı’nın bünyesinde yer almaktadır. Verilen ders sayısıyla orantılı olacak şekilde para kazanan ücretli öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın uyguladığı ücretli öğretmenlik avantajı sayesinde öğretmen açığını bir nebzede olsa azaltmış olur. Henüz atama göremeyen öğretmenler bu sayede öğretmenlik görevine istihdam edilir.
Ücretli Öğretmen Nedir?
Verdiği ders saatiyle orantılı olarak maaşını kazanan kişilere ücretli öğretmen denmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından istihdam edilirler ve öğretmen ihtiyacını giderebilmek amacıyla müracaat yoluyla ücretli öğretmenlik başvuruları alınır.
Ücretli Öğretmen Ne İş Yapar?
Ücretli öğretmenin yapması gereken sorumluluklar aşağıdaki gibidir.
- Müfredatı iyi kavramalı ve planlanan programa uyabilmelidir.
- Öğrencileri sıkı takip etmeli ve akademik gelişimlerini iyi tamamlamaya yönelik çalışma sunmalıdır.
- Ders planları hazırlamalı ve müfredata uygun materyallerle derslerini şekillendirmelidir.
- Disipline hakim olmalı ve sevgi, saygı gibi kavramları öğrenciye aktarabilmelidir.
- Velilerle iletişimde kalarak öğrenciler hakkında velilere bilgi iletmelidir.
Ücretli Öğretmen Avantajları
Ücretli öğretmen istihdamı sayesinde öğrenciler derslerinden geri kalmamış olurlar. Aynı zamanda öğretmenlerde hayali olan öğretmenliği bir nebze de olsa yaşayabilir, sözleşme kapsamında maaşlarını alabilirler.
Ücretli Öğretmen Dezavantajları
Ücretli bir şekilde MEB tarafından istihdam edilen ücretli öğretmenler sadece 1 öğretim yılı için ders verebilmektedirler. Eğer kadroya mahsus bir hizmete dahil olurlarsa sözleşmeli öğretmenlikleri sonlandırılır. Maaş konusunda kadroya tabi olan öğretmenlere göre sözleşmeli öğretmenlerin maaşları daha düşüktür.
Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadar?
Ücretli öğretmenler için belirlenmiş olan sabit bir maaş tutarı maalesef yoktur. Kadrolu öğretmenlerin en büyük avantajı olan sabit maaş olayı, sözleşmeli öğretmenlerde geçerli olmamakla birlikte sabit bir maaş alamamaktadırlar. Yapılan sözleşme doğrultusunda öğretmen, saat başına ücret almış olur. Ücretli bir öğretmen örgün eğitim kurumlarında haftalık 30 saat, yaygın eğitim kurumlarında en fazla haftalık 40 saat çalışma yapabilir. Bu bağlamda ücretli öğretmen maaşları için bir sınır vardır.
2022 yılı Temmuz ayı için belirlenmiş olan saat başı ücretlendirme 39,35 TL’dir. Ek olarak haftalık olarak 30 saat derse giren bir ücretli öğretmene avantaj olarak ders ücreti 30 saat üzerinden değil 36 saat üzerinden hesaplanacaktır. Tüm bu bilgiler ışığında ücretli öğretmen maaşı haftalık olarak 1.416,60 TL yapmaktadır. Aylık olarak ücretli öğretmenin maaşı 5.666,40 TL’ye tekabül etmektedir.
- Eğer ücretli öğretmen haftada 30 saat derse girerse alacağı maaş 5,666,40 TL olacaktır.
- Eğer ücretli öğretmen haftada 40 saat derse girerse alacağı maaş 6,296 TL olacaktır.
Ücretli Öğretmen Maaşları Ne Zaman Yatıyor?
Sözleşmeli bir şekilde MEB tarafından istihdam edilen öğretmenlerin maaşları her ay başı çalıştıkları saat kadarıyla banka hesaplarına yatırılmış olur. Fakat bazı durumlarda maaş ödemeleri kısmen de olsa gecikebilmektedir. Bunun nedeni saat hesaplamasında ortaya çıkan karışıklıktır.
Çoğu ücretli öğretmen maaşının zamanında yatmadığından şikayet etmektedir lakin ücretli öğretmenlikte saat bazlı çalışmaya göre ücret belirlendiği için ay sonu geldiğinde yapılan hesaplamalar sarkabiliyor. Bundan dolayı maaşın yatırılması da birkaç gün ileriye atabiliyor. Saat hesaplamaları tam ve detaylı bir şekilde yapıldığında gecikme olmaksızın öğretmenlerin maaşları banka hesaplarına yatırılmış olur. Genel olarak ayın ilk günlerinde yatırılan maaşlar duruma göre ayın 15’ine kadar da yatırılabilir. Eğer ayın 15’ine kadar herhangi bir maaş ödemesi alamadıysanız bulunduğunuz ilin veya ilçenin milli eğitim müdürlüğüne mutlaka başvuru yapmalısınız.
Ücretli Öğretmen Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ücretli öğretmen olabilmeniz için ilk önce öğretmenlik şartlarını taşımalısınız. Eğer şartları taşıdığını düşünüyorsanız Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurunuzu yapabilirsiniz. Harici olarak E – Devlet üzerinden de başvurular alınabiliyor.
Genel kategorimize bakmayı unutmayınız.