Ziyaretçilerimizden sık bir şekilde halsizliğe serum takılır mı? Sorusunu almaktaydık. Bu içeriğimizle birlikte değerli ziyaretçilerimize halsizliğe serum takılır mı? Sorusunun doğru cevabını verdik. Bununla birlikte halsizlik için serum, mide bulantısına hangi serum takılır, serum ne için takılır, acilde serum taktırmak için ne yapmalıyım hangi durumlarda serum takılır başlıklarında da farklı bilgiler verdik.
Bir tür çözelti olarak karşımıza çıkan serum özel hastanelerde çok sık bir şekilde kullanılmaktadır. Hastanelerde en yaygın kullanılan serum tipi se %9.9 oranında tuz içeriği bulunduran tuzlu serumdur. Yani tuzlu sudur. Serumun kullanılma amacına göre hastanın şikayeti giderilmiş olur fakat serum başlı başına hastaları tedavi edebilecek veya kalıcı tedavi eden bir yöntem değildir. Bu yüzden ciddi bir sağlık probleminiz varsa bir doktora gitmeli ve sorununuzu anlatmalısınız. Peki, halsizliğe serum takılır mı? İşte sizlere doğru cevabı!
Serum Nedir?
Günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılan serumun içerisinde tuz bulunmaktadır. Hastanelerde çok sık bir şekilde karşılaştığımız içi ilaç dolu gibi gözüken aslında ilaç değil içerisinde tuzlu su bulunan serum özel olarak ilaçlı bir karışım değildir. Sanılanın aksine hastayı iyi etmek için direkt olarak serum kullanılması doğru değildir.
Serum Ne İşe Yarar?
Sihirli bir etkiye sahip olduğu söylenilen serumun aslında hiçte sihirli bir etkisi yoktur. Serum ile birlikte hastanın damarlarında bulunan kan içerisine sıvı – elektrolit dengesini sağlayabilmek amaçlanır. Serumun içerisinde %99.1 oranında su bulunur ve bu oranla birlikte serum tuzlu bir sudan ibarettir.
Halsizliğe Serum Takılır Mı?
Halsizlik veya farklı bir hastalık fark etmeksizin bugün herhangi bir devlet hastanesi / özel hastaneye gitmeniz durumunda doktorunuz şikayetinizi uygun görürse size serum takacaktır. Yani hastaneye gittiğinizde direkt olarak doktorunuza ‘’bana serum takın’’ demeniz doğru bir davranış olmayacaktır. Doktorunuza hastalığınızı anlattıktan sonra uygun görürse serum takımı yapılabilir. Halsizlik veya diğer hastalıklar fark etmeden bu kural geçerlidir.
Hangi Durumlarda Serum Takılır?
Serum genel olarak beslenme, sindirim yolu rahatsızlığı, kabız, ishal, metabolizma bozukluğu, elektrolit kaybı, ameliyat öncesi veya sonrası cerrahi işlemlerde, yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, halsizlik, iştahsızlık gibi durumlarda takılır. Bunlarla birlikte serum, enfeksiyon kapılması durumunda da doktorunuzun uygun görmesi nedeniyle takılabilir.
Serum Takılırken Acıyor Mu?
Hayır, serum takılırken kullanılacak olan iğne sizin canınızı büyük ölçüde acıtmaz. Aksine size vurulan iğne canınızı sivrisinek ısırığı gibi hafif bir şekilde yakar fakat acısı çok küçük olduğundan yaklaşık 3 – 10 saniye sonrasında acıyı unutmuş olursunuz. Serum takımı sonrasında vücudunuzda morluklar oluşabilir fakat bu rahatsızlık verici bir durum değildir. Eğer ki morluklar aradan zaman geçmesine rağmen halen duruyorsa doktorunuza bu durumu danışarak yardım isteyebilirsiniz.
Genel kategorimize bakmayı unutmayınız.