Reçetesiz Sakinleştirici İlaç – Sakinleştirici ilaçlar reçetesiz alınır mı? Sorusu halk arasında yaygın olarak merak edilmektedir. Sakinleştirici ilaçlar kişilerde görülen anksiyete veya sinirsel kaynaklı rahatsızlıkların tedavisi sırasında kullanılmaktadır.
Aşırı Sinirlilik İçin Hangi İlaç?
Bu gruptaki ilaçlara örnek olarak essitalopram, sitalopram, paroksetin, fluoksetin, fluvoksamin anksiyete bozuklukları, depresif ve obsesif kompulsif bozuklukların tedavisinde kullanılır.
Özellikle sakinleştirici ilaçlar reçeteli olarak doktor önerisiyle kullanılması gereken ilaçlar olarak bilinse de bitkisel ilaçlar reçetesiz olarak satın alınmaktadır. Bitkisel ilaçların içerisinde sakinleştirici etkiye sahip olan bitkiler kullanıldığından daha doğal olarak kabul edilmektedirler.
Reçetesiz sakinleştirici ilaç, belirli bir durumda veya rahatsızlıkta kullanılmak üzere, eczanelerde satılan ilaçlardır. Bu ilaçlar, genellikle stres, anksiyete, uyku problemleri gibi durumlar için kullanılmaktadır. Ancak, reçetesiz sakinleştirici ilaçların kullanımının yan etkileri ve uzun vadeli riskleri olabilir.
Reçetesiz Sakinleştirici İlaç İsimleri
Antidepresan olarak kullanılan ilaçlar ilaç sektöründe bağımlılık yaratan ilaçlar olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle reçete ile satın alınması gereken ilaçların mutlaka doktor önerisi ile kullanılması ve doktorun önerdiği süre boyunca tüketilmesi gerekmektedir.
İlaç sektöründe bağımlılık yaratan ilaçlar içerisinde özellikle sakinleştiriciler en çok bilinen grubu oluşturmaktadır. Bilinçsizce kullanıldıkları takdirde olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkileri de sıkça görülmektedir.
Bazı ilaçlar özellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılmakta olup reçetesiz sakinleştirici ilaç isimleri genel olarak şöyledir;
- Atarax
- Efexor
- Cipralex
- Lustral
- Cymbalta
- Risperdal
- Prozac
Reçeteli Sakinleştirici İlaçlar Nelerdir?
Sağlık açısından sakinleştirici ilaçların reçete ile alınması gerekmektedir. Özellikle antidepresan grubunda yer alan ilaçlar oldukça etkili olup bağımlılık yaratma ihtimali de yüksek ilaçlar olmaktadır. Eczanelerde reçete ile satılmakta olan bazı sakinleştirici ilaç isimleri şöyle sıralanabilir;
- Nervium
- Diazem
- Ativan Expidet
- Xanax
- Lizan Kapsül
Bu ilaçlar arasında sadece Lisan kapsül ilaçlar yeşil reçeteli ilaç grubunun dışında yer almaktadır. En iyi sakinleştirici ilaç Her zaman doktor tarafından yapılan tetkikler sonucunda reçete edilmiş olan ilaçlardır. Kişilere ve hastalığın durumuna göre farklılık gösteren sakinleştirici ilaçların etkileri de çeşitlilik göstermektedir.
Bitkisel Sakinleştirici İlaçlar
Doğal sakinleştirici ilaçlar içerisinde bitkisel ürünler yer almakta olup kişilerin hastalık durumunu ve seyrine göre kullanılan ilaçlar da farklılık göstermektedir. Ancak sakinleştirici etkiye sahip bitkiler ile üretilmeleri nedeniyle yeşil reçeteli ilaçlara göre bağımlılık yapma riski düşük olmaktadır. Bu durumda bitkisel sakinleştirici ilaçların reçetesiz olarak alınabilmesine imkan sağlamaktadır.
Özellikle stres kaynaklı meydana gelen anksiyete rahatsızlığı kişilerin rutin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle kişilerin bu süreçte kendilerini sakinleştirici etkiye sahip olan bitkisel ürünleri kullanmaları hayat kalitelerini daha düzenli hali getirmektedir.
Özellikle bitkisel sakinleştirici ilaçlar bazı bitkilerin sakinleştirici etkisinin yanı sıra uyku haline sokma etkisi de yaygın olarak görülmektedir. Aktarlardan, marketlerden alınabilecek olan bazı sakinleştirici bitkiler ile elde edilen karışımlar bitkisel ilaçlar kategorisinde yer almaktadır.
Bitkisel sakinleştirici ilaç isimleri genel olarak şöyledir;
- Pasiflora
- Çarkıfelek
- Adaçayı
- Hibiskus
- Yasemin Çayı
- Papatya Çayı
- Kantoran Çayı
- Ihlamur
- Melisa Çayı
- Meyan