Ziyaretçilerimizden sık bir şekilde yayın yasağı kaç gün sürer? Sorusunu almaktaydık. Bu içeriğimizle birlikte ziyaretçilerimize yayın yasağı kaç gün sürer? Başlığında doğru cevabı verdik. Aynı zamanda yayın yasağı nedir, yayın yasağı neden olur, BTK açıklama başlıklarında da farklı bilgiler verdik.
Ülkemizde yaşanan üzücü olaylar nedeniyle hükümet ve BTK tarafından bazı internet siteleri dahil sosyal medya uygulamalarına erişimde sorun yaşanıyor. Yaşanan sorun nedeniyle kişiler internette yayın yasağı ne kadar sürecek? Veya yayın yasağı kaç gün sürer? Başlıklarında araştırmalar yapmakta. Bu içeriğimiz sosyal medya erişim yasağı kalktı mı? Sorusuna doğru cevabı verecektir.
Yayın Yasağı Kaç Gün Sürer?
Yayın yasağı BTK yani Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından uygulanmaktadır. Aynı zamanda RTÜK’ünde dahil olduğu yayın yasağında televizyon, sosyal medya uygulamaları ve internete dair yalan bilginin ortaya çıkarılması, dağıtılması veya gerçek olmayan bilgilerle insanları galeyana getirmemek için erişim sorunu yaşanır. Yaşanan erişim sorunundaysa kişiler bir müddet yayın yasağı nedeniyle internete erişmekte güçlük çekebilirler.
Yayın yasağının ne zaman kalkacağına dair resmi bir açıklama yoktur. BTK ve çevresindeki bağlı kuruluşların her birisi doğru, resmi ve gerçek olan bilgiyi kişiye ulaştırabilmek için bir müddet daha yayın yasağını devam ettirebilir. Bu yayın yasağında size gerçek bilgiyi sunamayacak olan ve resmi bilgiyi sunmayan kimseye inanmayınız.
Yayın Yasağı Nasıl Talep Edilir?
Yayın Yasağı televizyon, sosyal medya uygulamaları ve internete verilmektedir. Kişilerin özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia edenler. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) kendileri veya avukatları vasıtasıyla doğrudan başvurarak yayınlanan içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilirler.
Yayın yasağı neden yapılır?
RTÜK kurallarına uymayan her haber ve yayına anında yayın yasağı getirilir. Yani kısacası RTÜK kurallarına aykırı olarak yapılan her türlü yayın denetlemeler sonucunda RTÜK tarafından kapatılmaktadır.
Yayın Yasağı Ne Zaman Kalkacak?
Yayın yasağının net bir şekilde kalkacağı süreyi söylemek doğru değildir. Zira yayın yasağını uygulayan ve yöneten BTK, RTÜK benzeri devlete bağlı çalışan kurumlardır. Yayın yasağının ne zaman kalkacağını veya ne zaman sonlanacağını sadece devlete bağlı olan kurumların açıklamasıyla öğrenebilirsiniz.
Yayın Yasağı Nedir?
Yayın yasağı ve erişim sorunu televizyon, radyo ve sosyal medya uygulamalarında yayınlanan yanlış / gerçek olmayan / sıra dışı bilgileri ortadan kaldırabilmek amacıyla uygulanır. Bu uygulamada kişileri galeyana getirmemek amacıyla ve halkı kötü düşünmeye yönlendirmemek amacıyla aksiyon alınmış olur. Alınan yayın yasağı ve erişim kısıtlamasından televizyonlar, radyolar veya sosyal medya uygulamaları etkilenebilir.
Yayın yasağı ve erişim kısıtlamasını BTK ve çevresindeki benzer kurumlar uygulayacaktır. Uygulama esnasında sosyal medyaya dair bant daraltma işlemi yapılır ve bu daraltma işleminde kullanıcılar Twitter, Instagram, Facebook ve TikTok gibi uygulamalara erişimde sorun yaşayabilirler. Yaşanan sorun kişilerin operatöründen veya telefonundan kaynaklı değildir. Aksine BTK tarafından tüm ülke genelinde uygulanan bir yasaktır.
Yayın Yasağı Neden Olur?
Ülke içerisinde yaşanan felaketlerde gerçek ve doğru bilgiyi sadece resmi kanallar üzerinden öğrenebilmek için yayın yasağı uygulanabilir. Yayın yasağında kişiler yayın yasağı olmadan önce WhatsApp ve benzeri olan sosyal medya uygulamalarında amansızca paylaşımlarda bulunarak doğru olmayan, yanlış ve yalan bilgileri diğer insanlarla paylaşmaktadır. Bu da halk içerisinde galeyana gelme, yalan bilgiye inanma ve türevi olaylara neden olur.
Resmi bir şekilde paylaşımı bulunmayan ve resmi kanallardan bilgi içermeyen hiçbir paylaşıma inanmanız için yayın yasağı gibi yasaklar getirilerek halka doğru bilgiyi aktarmanın çabası denilebilir. Yayın yasağı yaşanan olayların boyutuna göre süre konusunda değişiklik yaşayabilir.
Genel kategorimize ve Sosyal Medya Yasağı Kalktı Mı içeriğimize bakmayı unutmayınız.